Poistenie

Oplatí sa mi havarijné poistenie?

Vlastniť auto je viac než len radosť z jazdy – je to aj veľká zodpovednosť. Nehody, krádeže či iné nepredvídateľné udalosti môžu nastať kedykoľvek a kdekoľvek. Preto je havarijné poistenie dôležitým doplnkom povinného zmluvného poistenia (PZP), ktorý vám poskytne komplexnú ochranu. Poďme sa pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo je havarijné poistenie pre vás dôležité, kedy sa oplatí a kedy sa naopak už neoplatí.

Dôležitosť havarijného poistenia

Havária

Auto je veľká investícia, a to nielen pri jeho kúpe, ale aj pri jeho údržbe. V prípade nehody môžu byť náklady na opravu veľmi vysoké. Havarijné poistenie pokrýva tieto náklady, čím vám šetrí peniaze a stres. Bez neho by ste všetky opravy museli hradiť z vlastného vrecka.

Krádež, vandalizmus

Nie je nič horšie, než zistenie, že vaše auto bolo ukradnuté alebo poškodené vandalmi. Havarijné poistenie vám v takýchto prípadoch poskytne kompenzáciu, takže nemusíte čeliť finančným dôsledkom týchto nešťastných udalostí sami.

Živel

Žijeme v dobe, kedy sú extrémne poveternostné podmienky čoraz častejšie. Povodne, krupobitie, búrky – to všetko môže vaše auto poškodiť. Havarijné poistenie pokrýva škody spôsobené prírodnými katastrofami, takže môžete byť pokojní, aj keď matka príroda zúri.

Pomoc pri nehode aj v zahraničí

Plánujete dovolenku alebo služobnú cestu autom do zahraničia? Havarijné poistenie platí aj za hranicami, takže nemusíte mať obavy, ak sa niečo stane na ceste v cudzine. Stačí si len overiť, že vaša poisťovňa ponúka krytie v krajinách, kam sa chystáte. Niektoré krajiny môžu byť totiž z krytia vylúčené, v súčasnosti napríklad niektoré regióny Ukrajiny, Ruska, Sýrie, Iránu…

Pomoc pri nehode a pri riešení problémov

Mnoho poisťovní ponúka v rámci havarijného poistenia aj asistenčné služby. To znamená, že v prípade poruchy alebo nehody máte k dispozícii odbornú pomoc 24 hodín denne. Rýchla oprava, odťah vozidla, poskytnutie náhradného auta – to všetko je zahrnuté a vám to ušetrí množstvo starostí.

Kedy sa oplatí uzatvoriť Havarijné poistenie?

Rozhodnutie či si uzatvoríte havarijné poistenie sa týka nielen hodnoty vášho vozidla, ale aj vašej osobnej situácie a potrieb. Tu sú hlavné okolnosti, kedy je havarijné poistenie naozaj užitočné:

Nové a drahé vozidlo

Ak vlastníte nové alebo luxusné auto, jeho hodnota je vysoká a opravy môžu byť nákladné. Havarijné poistenie vám poskytne finančnú ochranu pred nákladmi spojenými s opravou alebo náhradou vozidla v prípade nehody, krádeže či poškodenia.

Financované vozidlo

Ak ste auto kúpili na lízing alebo úver, často je podmienkou financujúcej spoločnosti uzavrieť havarijné poistenie. To zabezpečuje, že aj v prípade škody alebo totálnej havárie bude vozidlo opravené alebo nahradené, čím sa ochráni pôžička banky alebo lízingovej spoločnosti.

Časté cesty do zahraničia

Plánujete často cestovať autom do zahraničia? Havarijné poistenie vás chráni aj mimo územia Slovenska. Krytie škôd v zahraničí vám poskytne istotu a pohodlie, že budete mať podporu aj v prípade nehody alebo krádeže v cudzej krajine.

Oblasti kam často jazdíte

Ak žijete v oblasti, kde sú časté prírodné katastrofy ako záplavy, krupobitie alebo silné búrky, havarijné poistenie pokryje škody spôsobené týmito udalosťami. To je obzvlášť dôležité, ak nemáte garáž a vaše auto je vystavené týmto rizikám. Niektoré úseky ciest, ktorými často jazdíte, môžu tiež znamenať zvýšené riziko stretu so zverou.

Vysoká frekvencia jazdenia

Ak často a intenzívne jazdíte, riziko nehody je vyššie. Havarijné poistenie vám zabezpečí ochranu pred nákladmi spojenými s opravou vozidla, ak sa vám stane nehoda pri každodennom používaní vozidla alebo na služobných cestách.

Vozidlo s vyššou hodnotou po dlhšom používaní

Ak vlastníte auto, ktoré si dlhodobo udržiava vysokú hodnotu (napríklad zberateľské alebo športové autá), havarijné poistenie vám poskytne ochranu pred stratou investície aj po rokoch používania. Tu si treba dať pozor na obmedzenia poisťovne týkajúce sa veku poisťovaných áut.

Kedy sa naopak neoplatí uzatvoriť Havarijné poistenie?

Havarijné poistenie môže byť za určitých okolností menej výhodné. Zhrniem aj také situácie, kedy sa havarijné poistenie nemusí oplatiť:

Staršie a lacnejšie vozidlo v kombinácii s vysokou platbou za poistku

Ak je vaše auto staršie a má nízku trhovú hodnotu a náhradné diely nebývajú drahé, tak náklady na havarijné poistenie môžu prevýšiť prípadné náklady na opravy alebo celkovú hodnotu vozidla. V takom prípade môže byť rozumnejšie ušetriť na poistnom a finančne zvládnuť prípadné opravy sami.

Nízky ročný nájazd kilometrov

Ak s vaším autom najazdíte veľmi málo kilometrov ročne a väčšinou ho máte zaparkované na bezpečnom mieste (napríklad v garáži), riziko nehody alebo poškodenia je nízke. V tomto prípade môže byť havarijné poistenie menej potrebné.

Dostatočné finančné rezervy

Ak máte naozaj dostatočné finančné rezervy na pokrytie prípadných nákladov na opravy alebo nákup nového auta, môžete sa rozhodnúť, že nepotrebujete havarijné poistenie. Tento prístup však vyžaduje disciplinovanú finančnú správu a rezervy, ktoré môžete rýchlo použiť v prípade potreby. Neodporúčam však minúť väčšinu Vašich úspor pri oprave auta.

Záver

Havarijné poistenie nie je len ďalším výdavkom – je to investícia do vášho pokoja a finančnej istoty. Nenechajte sa prekvapiť nepredvídateľnými udalosťami a zabezpečte si komplexnú ochranu vášho vozidla. Oplatí sa zvážiť ho pri kúpe nového auta, pri častých cestách do zahraničia, ak žijete v rizikovej oblasti alebo ak jednoducho chcete mať istotu, že budete krytí v prípade nepredvídaných udalostí.

Rozhodnutie o tom, či uzavrieť havarijné poistenie, závisí od viacerých individuálnych faktorov, vrátane hodnoty vozidla, vašej finančnej situácie a rizikových faktorov vo vašom okolí. Pred uzavretím poistenia dôkladne zvážte všetky tieto faktory a poraďte sa s odborníkom, aby ste urobili čo najlepšie rozhodnutie pre vašu konkrétnu situáciu.

So svetom finančných riešení pre klientov som spätý už od roku 2009. Ponúkať nadštandardnú službu pre klienta vnímam ako poslanie a poskytnúť ju každý deň o niečo kvalitnejšie vnímam ako svoju povinnosť, aj keď má byť poskytnutá nezištne.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Hypotéky

Hypotéka na kúpu pozemku

Andrej Karpat

Andrej Karpat 03.10.2024

Hypotéky

Hypotéka pre živnostníkov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 03.10.2024

Hypotéky

Úrokové sadzby hypotéky porovnanie 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 03.09.2024

Hypotéky

Zmenil sa limit na hypotékach po úpravách životného minima?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 06.08.2024

Hypotéky

Pomoc so zvýšenou splátkou úveru – zmeny od 1.6.2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 24.06.2024

Poistenie

Oplatí sa mi havarijné poistenie?

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 20.06.2024

Investovanie

Ako investovať do ETF fondov, dá sa investovať do ETF fondov aj cez banku?

Štefan Mačák

Štefan Mačák 02.06.2024

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

Štefan Mačák

Štefan Mačák 08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Dôchodok

Šetrenie na dôchodok: Zásady úspešného dôchodkového sporenia

Mária Mačáková

Mária Mačáková 04.09.2024