Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Už býva štandardom, že pri cestách do zahraničia myslíme na cestovné poistenie. Avšak samozrejmosťou by malo byť aj poistenie do slovenských hôr, aj keď nejde o cestu mimo naše hranice. Predmetom poistenia v horách je prípadný zásah horskej záchrannej služby, ktorý nie je preplácaný z verejného zdravotného poistenia.

Poistenie do hôr

V našich horách a národných parkoch sa stará o našu bezpečnosť aj horská záchranná služba (HZS). Tá operuje v lokalitách: Belianske Tatry, Malá Fatra, Nízke Tatry, Pieniny, Stredné Beskydy, Slovenský raj, Veľká Fatra, Vysoké Tatry, Západné Tatry, Kysucké Beskydy, Moravsko-sliezske Beskydy, Kysucká vrchovina, Bukovské vrchy, Kremnické vrchy, Javorníky. Ak dôjde k úrazu či náhlej nevoľnosti, tak Vaše verejné zdravotné poistenie preplatí len poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Samotný zásah HZS nie je preplácaný z verejného zdravotného poistenia. Mnohé výjazdy HZS ani nesúvisia so zranením osôb. Len sa stratili, alebo niekde uviazli, či precenili svoje sily (a týka sa to aj iných ako českých turistov).

Čo PREPLATÍ zdravotná poisťovňa?

  • náklady na výkon lekára
  • podané lieky
  • výjazd záchranky 
  • náklady na ošetrenie a pod.

Čo NEPREPLATÍ zdravotná poisťovňa?

  • náklady spojené s pátraním
  • náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb
  • náklady na prepravu zranenej osoby k sanitke, prípadne aj náklady na prepravu priamo do zdravotníckeho zariadenia prostriedkom HZS ak si to vyžaduje situácia 
  • transport telesných pozostatkov z nedostupného terénu

Aj na prvý pohľad banálny úraz v horách môže byť vážnou komplikáciou a vyžiada si asistenciu horskej služby. Preto si uzatvorte poistenie do hôr, ktoré preplatí aj zásah HZS.

Koľko stojí zásah HZS?

Na stránke horskej služby je zverejnený cenník ich činností, z ktorého je zrejmé, že jednoduchšie záchranné akcie k bežným úrazom stoja niekoľko stoviek eur. Cena za komplikovanejšie niekoľkohodinové zásahy celého tímu záchranárov s prirážkou za sťažené prostredie a s nasadením rôznej techniky sa však môže vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. V prípade, že je nutné použiť vrtuľník HZS, tak cena za takýto zásah môže byť aj viac ako 6.000€.

Koľko stojí poistenie do hôr?

Poistenie do hôr je možné dojednať v cene 0,75€ – 1€/osobu/deň. Je možné ho dojednať online na pár klikov a dokonca aj cez SMS. Ak milujete slovenské hory, alebo radi a často v našich horách lyžujete, či inak športujete, tak zvážte celoročné poistenie na hory. Oplatí sa to, ak v horách strávite ročne viac ako 20-25 dní. Nebudete tak musieť myslieť na poistenie pred každou cestou. Cena ročného poistenia na hory sa pohybuje okolo 20€/osobu/rok. Ak sa v horách venujete rizikovejším aktivitám (ako napríklad lyžovanie mimo trate, paragliding, zjazd na horskom bicykli, horolezectvo, jaskyniarstvo, či jazda na snežných vozidlách), tak cena poistenia bude vyššia o 100%.

Vzhľadom k nízkej cene poistenia, vysokým cenám za výjazd HZS a jednoduchému uzatvoreniu poistenia je cesta do hôr bez poistky nezmyselným rizikom. Neriskujte a uzatvorte si včas poistenie aj do slovenských hôr.

Zdroj: https://hzs.sk/

So svetom finančných riešení pre klientov som spätý už od roku 2009. Ponúkať nadštandardnú službu pre klienta vnímam ako poslanie a poskytnúť ju každý deň o niečo kvalitnejšie vnímam ako svoju povinnosť, aj keď má byť poskytnutá nezištne.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022