Hypotéky

Refinancovanie úveru so štátnym príspevkom pre mladých

Refinancovanie úveru so štátnym príspevkom pre mladých

V poslednej dobe klienti často refinancujú svoje úvery so zámerom získať čo najvýhodnejšie podmienky v banke. Ak však máte hypotéku spred roka 2018 s priznaným štátnym príspevkom pre mladých, tak Refinancovanie úveru so štátnym príspevkom pre mladých podlieha iným pravidlám ako refinancovanie klasickej hypotéky. Čo Vás teda čaká, ak chcete refinancovať svoju hypotéku, na ktorej máte štátny príspevok pre mladých?

Do 31.12.2017 štát a banky priznávali klientom (po splnení podmienok veku a príjmu) príspevok pre mladých vo forme zníženia úrokovej sadzby na ich hypotékach o 3% (banka 1% a štát 2%) na dobu 5 rokov, maximálne do výšky úveru 50.000€. Od roku 2018 prispieva mladým na hypotéky len štát, bez účasti bánk a to vo forme daňového bonusu. 

Zákon hovorí, že pokiaľ nesplníte podmienky priznania štátneho príspevku pre mladých (ŠPM), tak ho žiaľ budete musieť celý vrátiť. Refinancovanie úveru je jeden z dôvodov porušenia podmienok ŠPM a preto je na mieste otázka, či sa to oplatí. Ak áno tak kedy, za akých okolností a koľko to bude stáť?

V prvom rade je dôležité podotknúť, že na úvery s priznaným ŠPM (spred roka 2018) sa nevzťahuje štandardný 1% poplatok za predčasné splatenie hypotéky. Jediným poplatkom je vrátenie celého priznaného ŠPM, ktorý býva rádovo aj v tisícoch eur. Zákon však hovorí, že ak refinancujete úver so ŠPM po uplynutí 4 rokov (z piatich), tak ŠPM nebudete musieť vrátiť. A keďže nebudete musieť platiť ani 1% poplatok za predčasné splatenie hypotéky, tak môžete svoj úver so ŠPM refinancovať po 4. roku úplne bezplatne a to aj mimo výročia fixácie. Jediným nedostatkom je nedočerpanie ŠPM v tom poslednom piatom roku.

Aké sú teda možnosti zníženia úroku na hypotéke s priznaným ŠPM?

  1. Môžete požiadať banku o zníženie úroku na existujúcej hypotéke so ŠPM. To je praktické urobiť len v bankách, ktoré pripisovali ŠPM formou zľavy zo splátky a nie z úroku. (pozn. viac o tom, ako banky kedysi poskytovali ŠPM rôznym spôsobom sa môžete dočítať v staršom článku kolegu Slava Molnára. V takom prípade Vám banka ŠPM ponechá, avšak preráta jeho výšku, tak ako keby ste mali nižší úrok od začiatku. Inak povedané zníži Vám jeho výšku, niekedy aj rapídne. Navyše Vám môže zaúčtovať aj poplatok za zmenu zmluvných podmienok.
  2. Pokiaľ ste už dostali 48. štátny príspevok, tak môžete celý úver refinancovať hoci aj do inej banky. Bude to prakticky bez poplatku, keďže niektoré banky preplácajú kataster a v prípade, že zakladáte byt, tak aj jeho ocenenie môžete nechať na banku.

Za akých okolností sa oplatí refinancovať úver so ŠPM po štvrtom roku?

Pokiaľ ste dostali ŠPM od banky, ktorá ho ponúkala formou zľavy zo splátky, tak je pravdepodobné, že na úvere máte úrok aj 2% – 3%. Dnes viete v banke dostať aj úrok pod 1%. Refinancovanie úveru sa Vám teda rozhodne oplatí aj za cenu, že nedočerpáte ŠPM za posledný piaty rok. Navyše, mnohí máte úvery s priznaným ŠPM aj na sumu oveľa vyššiu ako je 50.000€. Tá časť úveru, ktorá prevyšuje uvedenú sumu (a neposkytuje sa na ňu ŠPM) má pravdepodobne takisto nevýhodný úrok a refinancovanie je v takom prípade ešte žiaducejšie.

Pokiaľ chcete poznať konkrétnu výšku úspory pri refinancovaní Vášho úveru, neváhajte ma kontaktovať.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022