Hypotéky

Schválenie úveru pri výstavbe domu na maximálnu výšku

Schválenie úveru na maximálnu výšku

Financovanie úveru na výstavbu domu je komplikovaný proces. Často sa stretávam s tým, že predstava klientov je odlišná od reality. Vo viacerých prípadoch sa stane, že klienti žiadajú od banky menšiu sumu, napriek tomu, že im banka chce schváliť aj väčšiu čiastku. Mnohokrát ich k tomu vedú rozumné dôvody. Veria si, že stavbu dokážu postaviť za menej a nechcú sa vysoko zadlžovať. V tomto článku uvediem pár zásadných dôvodov, kvôli ktorým je užitočnejšie schválenie úveru na maximálnu výšku

Hypotéka na výstavbu domu

Realita býva v poslednej dobe taká, že počas výstavby porastú ceny materiálov a práce. Nastanú nečakané výdavky, či stavebné zmeny a tým sa môže cena stavby navýšiť. Ak si z banky vezmete menej než môžete a dodatočne budete potrebovať ďalšie peniaze, tak hrozí, že sa stavba spomalí až zastaví a čerpanie ďalšej tranže bude ohrozené. Pri žiadosti o druhý úver už môže dôjsť aj k zmene finančnej situácie. Napr. k zníženiu príjmov, čo sa v dnešnej turbulentnej dobe občas stáva.

Z vyššie uvedených dôvodov je lepšie nechať si schváliť čo najvyššiu výšku úveru na dokončenie stavby a nechať ju aj načerpať (aby ste sa vyhli poplatku za nedočerpanie schválenej výšky úveru). Následne banka umožňuje za istých okolností bezplatnú mimoriadnu splátku do hypotéky, ktorou môžete vrátiť peniaze, ktoré sa Vám pri stavbe zvýšia.

Možnosti mimoriadneho vkladu do hypotéky

  • Niektoré banky majú možnosť mimoriadnej splátky každý mesiac v rámci aplikácie internetbankingu
  • Pri výročí zmluvy je takisto možnosťou urobiť bez poplatku mimoriadny vklad až do 20% z pôvodnej výšky úveru, resp. do 20% aktuálneho zostatku úveru (záleží od banky)
  • Pri výročí fixácie umožňuje banka možnosť splatenia celého úveru (alebo jeho ľubovoľnej časti) bez poplatku s možnosťou skrátenia doby splácania alebo zníženia splátky
  • Mimoriadna splátka sa môže urobiť aj kedykoľvek počas roka. Banka si však zaúčtuje poplatok vo výške 1% zo sumy mimoriadnej splátky

Výstavba domu a jeho financovanie úverom je často zdĺhavejšia záležitosť. Je preto potrebné dôkladne vybrať správnu banku, pretože každá banka má svoje výhody aj nevýhody v možnostiach financovania výstavby. Dôležité je sa poradiť s odborníkom v tejto oblasti. Výber banky je často obmedzený len na tú banku, v ktorej má klient účet. Niektoré banky totiž posielajú jednotlivé tranže hypotéky na základe fotiek a iné zase podľa nimi zadaného harmonogramu prác. Nie každému vyhovuje výstavba podľa pravidiel banky a radšej postupujú pri výstavbe podľa pokynov stavebníka. Ak si chcete orientačne vypočítať maximálnu výšku úveru, ktorú môžete dostať prečítajte si o tom v našom článku.

Ak sa chcete poradiť v tejto oblasti s odborníkom, tak Vám v tejto oblasti budem rád nápomocný.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Hypotéka na kúpu či výstavbu domu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 01.07.2021

Hypotéky

Refinancovanie úveru s bezúčelovým navýšením

Andrej Karpat

Andrej Karpat 14.05.2021

Hypotéky

Hypotéka a príjem z prenájmu nehnuteľností

Andrej Karpat

Andrej Karpat 19.04.2021