Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Štátny príspevok pre mladých pokračuje so zmenami. Štát bude ponúkať zvýhodnenie hypoték pre mladých žiadateľov aj v roku 2024. Aké zmeny si štát pripravil?

Nižšie uvedené zmeny sa týkajú úverov schválených po 01.01.2024. 

Maximálna výška daňového bonusu pre mladých sa zvýši z pôvodných 2.000€ na novú sumu 6.000€. Štát poskytne príspevok vo forme daňového bonusu vo výške polovice zaplatených úrokov za kalendárny rok, maximálne do výšky 1.200€ ročne a maximálne po dobu 5 rokov. Spolu teda štát prispeje mladým maximálne 6.000€. Klienti s nárokom na príspevok pre mladých dostanú z banky potvrdenie o výške zaplatených úrokoch daného kalendárneho roka. Pri podávaní daňového priznania si môžu daný príspevok uplatniť.

Zvyšuje sa limit maximálneho príjmu z pôvodného 1,3 násobku na 1,6 násobok priemernej hrubej mesačnej mzdy.Žiadatelia o príspevok pre mladých musia spĺňať podmienku maximálneho príjmu, ktorú nesmú presiahnuť. Tento limit sa zvýši na 1,6 násobok priemernej hrubej mzdy v slovenskom hospodárstve. Pre prvý kvartál 2024 ide o sumu zhruba 2.240€ mesačne. Tento limit sa následne mení každý kvartál podľa vývoja priemernej slovenskej mzdy. Ak sú žiadatelia dvaja, tak sa tento limit zdvojnásobuje orientačne na sumu cca 4.480€. 

Ruší sa maximálny limit výšky úveru v sume 50.000€. Doteraz ste si mohli uplatniť si štátny príspevok len na časť hypotéky do výšky 50.000€. Tento limit sa zmenou zákona ruší. Štátny príspevok tak bude možné uplatniť aj na celú výšku hypotéky. Klienti tak budú limitovaný len výškou polovice zaplatených úrokov, maximálne však sumou 6.000€.

Pribudla podmienka trvalého pobytu vo financovanej nehnuteľnosti. Po novom tak bude potrebné splniť aj podmienku zriadenia trvalého pobytu v nehnuteľnosti, na hypotéku ktorej žiadate príspevok pre mladých. Nebude teda možné uplatniť si príspevok na nehnuteľnosť, v ktorej nebývate, alebo ktorú prenajímate. Nezabudnite preto po kúpe, či dostavbe nehnuteľnosti zmeniť aj trvalý pobyt.

Štátny príspevok pre mladých – ostatné podmienky ostávajú nemenné

  • Vek žiadateľov do 35 rokov
  • Účelom hypotéky môže byť len: kúpa, výstavba, rekonštrukcia nehnuteľnosti

Potvrdenie o zaplatených úrokoch

Info o tom, ktorá banka ako zasiela potvrdenie o zaplatených úrokoch na základe, ktorého je možné si uplatniť Štátny príspevok pre mladých (daňový bonus):

365.bank, ČSOB a mBank posielajú potvrdenie klientom, ktorí majú nárok na daňový bonus automaticky poštou.

Prima banka, SLSP a VÚB ukladajú potvrdenie klientom, ktorí majú nárok na daňový bonus, automaticky do internet bankingu.

Tatra banka vám vie potvrdenie vygenerovať v aplikácii alebo vám ho vydá na počkanie na pobočke.

Unicredit a Oberbank je potrebné o potvrdenie požiadať. UCB ho v niektorých prípadoch posiela automaticky.

Dôležité informácie: 

– v prípade nároku na daňový bonus je možné si ho uplatniť aj spätne za predošlé roky – cez dodatočné daňové priznanie, k daňovému priznaniu sa priloží potvrdenie vydané bankou o výške zaplatených úrokov za príslušné zdaňovacie obdobie. 

–   Pre uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky, nie je stanovená minimálna hranica zdaniteľného príjmu, daňovník si môže daňový bonus na zaplatené úroky uplatniť aj v prípade, že nedosiahol za príslušné zdaňovacie obdobie žiadne zdaniteľné príjmy. Nárok si môže daňovník uplatniť cez daňové priznanie k dani z príjmov FO typ. ( napríklad rodič na rodičovskej dovolenke)

Na záver…

Viac informácii o fungovaní štátneho príspevku nájdete tu.

Vašu hypotéku vždy riešte so skúseným odborníkom. Info o tom ako si vybrať finančného poradcu nájdete tu. V prípade záujmu nás kontaktujte.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022