Osobné financie

Ako si vybrať finančného poradcu

Nevyznáte sa vo finančných pojmoch a pri výbere finančného produktu potrebujete poradiť? Ak nepoznáte nikoho vo svojom okolí, kto by vám v tom vedel poradiť, svojho finančného poradcu si viete nájsť aj online. Tento článok vám pomôže zorientovať sa v tom ako si vybrať finančného poradcu a ako rozoznáte či je finančný poradca kvalitný alebo nie.

Aký je rozdiel medzi finančným poradcom a finančným sprostredkovateľom?


Náš zákon rozlišuje pojmy finančný poradca a finančný sprostredkovateľ.

Finančný poradca je človek, ktorý je odmeňovaný za poradenskú a konzultačnú službu. Klient si ho platí sám a sumu si určuje poradca. Táto služba sa na Slovensku využíva oveľa menej ako služba finančného sprostredkovateľa. Finančných poradcov je na Slovensku len 8.

Finančný sprostredkovateľ alebo finančný agent sa tiež ľudovo volá „finančný poradca“. Ten pomáha klientovi s výberom finančného produktu a administratívou okolo toho. Za služby klient neplatí nič a sprostredkovateľ je odmenený formou provízie z danej finančnej inštitúcie, kde bola zmluva klienta uzatvorená. Finančných agentov je na Slovensku až 23 554 (z toho samostatných finančných agentov je 439, podriadených finančných agentov je 15 621 a viazaných finančných agentov je 8 964).

Pre lepšiu identifikáciu a účely tohto článku budem aj ja používať namiesto pojmu finančný sprostredkovateľ bežne zaužívané pomenovanie „Finančný poradca.“

Časy keď bol finančný poradca takmer v každej rodine sú už dávno preč. Dnes sa v tejto profesii udržia len tí najkvalitnejší. Vyvarujte sa však takých poradcov, ktorí riešia financie klientov nepoctivo a neodborne. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na niekoľko tipov ako si vybrať finančného poradcu a ako si ho preveriť.

Firma, pre ktorú pracuje 

Ak natrafíte, či už osobne alebo online, na nejakého finančného poradcu, zistite si pre akú firmu pracuje. Častokrát to na stránke nemajú napísané, preto si to vygooglite alebo vyplňte formulár a spýtajte sa ho. Následne si pozrite web firmy a jej referencie. Taktiež sa spýtajte na obchodných partnerov, s ktorými firma spolupracuje a či majú zazmluvnených všetkých relevantných partnerov na finančnom trhu (banky, poisťovne, správcovské spoločnosti a pod.).

Registrácia v Národnej Banke Slovenska (NBS)

Každý finančný poradca musí byť registrovaný v NBS. Preto si skontrolujte, či finančný poradca, ktorému plánujete zveriť spravovanie vašich financií, je registrovaný v NBS. Niektorí poradcovia môžu byť registrovaní na SRO, preto si najprv v obchodnom registri zistite názov SRO daného finančného poradcu a ten zadajte na stránke NBS.

Odbornosť

Asi najdôležitejším kritériom, ktorý by ste mali zvážiť pri výbere finančného poradcu je odbornosť. Garantom odbornosti sú napr. certifikáty, licencie a články, ktoré píše online. Poradca by mal mať 6 licencií na základe, ktorých môže ponúkať svoje služby:

– starobné dôchodkové sporenie (2.pilier)

– doplnkové dôchodkové sporenie (3. pilier)

– poskytovanie úverov, úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov

– prijímanie vkladov

– kapitálový trh (investovanie)

– poistenie a zaistenie

Koľko podregistrov má daný poradca si takisto preveríte zadaním jeho mena alebo SRO do registra NBS

Ak má niektorý z poradcov len jeden či dva podregistre nemôže poskytnúť komplexné poradenstvo preto odporúčam zvážiť spoluprácu s takýmto poradcom.

Odbornosť poradcu je dôležitá pri vybavovaní hypotéky či iného finančného produktu. V článku od môjho kolegu sa dočítate o tom čo všetko obnáša práca sprostredkovateľa pri vybavovaní hypotéky.

Dlžníci na poistnom

V poslednej dobe sa často stretávam s tým, že sám človek, ktorý ide radiť klientom v oblasti peňazí má sám problém so svojimi vlastnými príjmami a je dlžníkom napríklad na sociálnom poistení. Od takéhoto poradcu radšej utekajte preč. S najväčšou pravdepodobnosťou sa pod tlakom dlhov bude orientovať na produkty, ktoré vyhovujú hlavne jeho vreckám. Overiť dlžníkov si viete jednoducho napr.na stránke sociálnej poisťovne alebo na zoznam.sk 

Počet rokov praxe

Ďalším kritériom pri výbere finančného poradcu je počet rokov praxe. Vo všeobecnosti platí, že čím viac rokov tým vyššia odbornosť a lepšia skúsenosť, avšak sú aj poradcovia, ktorí sú na trhu roky a predávajú produkty, ktoré pre klienta nie sú výhodné, preto by toto kritérium nemalo byť rozhodujúcim. Overiť koľko rokov praxe má za sebou daný poradca viete takisto v registri NBS (pri podregistroch je dátum vzniku oprávnenia).

Recenzie

Recenzie bývajú kľúčovým kritériom. Poradca, ktorý má veľa dobrých recenzií od svojich klientov je človek, ktorý robí svoju prácu kvalitne a v prospech klienta. Preto si pozorne prečítajte pozitívne aj negatívne recenzie. Moje recenzie si môžete prečítať na našej stránke alebo googli.

Ak si vyberáte finančného poradcu online a overili ste si všetko vyššie spomenuté, zostáva vám už len vyplniť formulár alebo zavolať. Ak vám poradca odpovie v priebehu pár hodín môžete predpokladať, že majú dobre nastavené procesy a že vybavovanie vašej požiadavky prebehne hladko.

Vlastné spracovanie

Financie sú oblasť, ktorou sa dnes musí vážne zaoberať každý. Všímam si, že ľudia si vysoko cenia kvalitu a profesionálny prístup. Preto sa v problematike financií neustále vzdelávam a odovzdávam kvalitné informácie nielen svojim klientom, ale aj svojmu tímu. Som presvedčený, že z dlhodobého hľadiska sa v tejto brandži udržia len tí najkvalitnejší, preto považujem profesionálny prístup ku každému klientovi za kľúčový.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Ako si viete orientačne prepočítať maximálnu výšku úveru?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 26.07.2021

Hypotéky

Schválenie úveru pri výstavbe domu na maximálnu výšku

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.07.2021

Osobné financie

Ktoré finančné produkty si otvoriť pri prvom zamestnaní

Štefan Mačák

Štefan Mačák 25.05.2021