Investovanie

Ako investovať do ETF fondov, dá sa investovať do ETF fondov aj cez banku?

02.06.2024

O tom čo sú ETF fondy sme písali v tomto článku. Ako však do ETF fondov investovať?

Ako investovať do ETF fondov?

Na výber máte niekoľko možností ako investovať do ETF fondov. Sú nimi obchodník s cennými papiermi, banka alebo broker. Pri výbere je dôležité zvážiť, akým spôsobom chcete investovať a aký je váš investičný štýl. Väčšina ľudí preferuje pasívny prístup k investovaniu, keďže nemajú dostatok času na aktívne sledovanie trhu. Radšej sa obrátia na banku alebo finančného poradcu, ktorý im poskytne odborné rady. 

Pokiaľ však v tejto téme nie ste doma, je pre vás lepšie zvoliť si poradcu (finančného sprostredkovateľa), ktorý vám nastaví investičnú stratégiu a vy už len posielate peniaze na váš investičný účet.

Investícia do ETF fondov cez banku? Oplatí sa to? 

Väčšina bánk bežne ponúka svojim klientom aktívne spravované podielové fondy, no niektoré z nich sa tiež občas zaoberajú investovaním do ETF fondov. Táto možnosť je často len doplnková, pretože banky majú nižšie zisky z predaja samotných ETF, a preto sa nezaoberajú ich aktívnym predajom. Radšej preferujú ponúkať vlastné podielové fondy, ktoré majú vyššie poplatky, vrátane vstupných a výstupných poplatkov, čo priamo súvisí s nižším výnosom pre klienta.

V niektorých prípadoch (ako už bolo uvedené) banky ponúkajú investície aj do ETF fondov. Avšak v skutočnosti môže ísť o fondy fondov. Pri nákupe týchto „fondov fondov“ investor nekupuje priamo ETF, ale investuje prostredníctvom nadbytočného kroku. Inak povedané investuje do fondu, ktorý sám nie je ETF, ale len ďalšie ETF obsahuje. Takéto fondy fondov síce investujú do ETF, ale môžu investora zbytočne zaťažovať zdvojenými poplatkami a daňovou povinnosťou, pretože investor neinvestuje priamo do ETF.

Aké sú výnosy z ETF fondov?

Výnosy z ETF fondov sa líšia v závislosti od mnohých faktorov, vrátane typu ETF, aktuálnej trhovej situácie, sektora alebo trhu, do ktorého ETF investuje, a individuálnych výkonnostných charakteristík fondu. Každý sprostredkovateľ vám môže nastaviť inú stratégiu. Vždy sa preto pýtajte na predpokladanú výkonnosť a výkonnosť za posledných 10 rokov.

Toto je výkonnosť našich ETF investičných stratégií od roku 2014.

Je dôležité si uvedomiť, že minulé výnosy nie sú spoľahlivým indikátorom budúcich výnosov. Investovanie do ETF fondov nesie riziko straty kapitálu a výsledky investícií sa môžu líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Avšak sú to informácie, ktoré nás môžu naviesť k tým správnym rozhodnutiam v oblasti investovania.

Naša US Agresívna stratégia mala výkon v priemere 16,15% v priemere za rok. To znamená, že ak ste v roku 2014 zainvestovali 10 000 EUR v roku 2024 by ste mali na konte 44 691 EUR. A to už je celkom slušný výnos. Našu US Agresívnu a Agresívnu stratégiu odporúčame klientom s minimálnym časovým horizontom investície 15 rokov.

Ak teda investujete s dlhodobým cieľom, napr. dôchodok, predčasné splatenie hypotéky alebo investícia pre dieťa, sú to stratégie, ktoré by ste mali určite zvážiť.

Aké poplatky majú ETF fondy? (doplň prerob ak je to potrebné)

Pasívne investované ETF fondy patria aktuálne medzi poplatkovo najvýhodnejšie investície. Vyššie bolo uvedené aký správcovský poplatok v nich býva účtovaný priamo správcom fondu. Tento poplatok je v zverejnenej výkonnosti fondu už zohľadnený. Druhou nákladovou položkou sú poplatky inštitúcie, ktorá Vám investíciu do ETF umožní (banka, broker, poradca, investičná platforma … a pod.). Tu sa môžete stretnúť s takýmito poplatkami:

  • vstupný poplatok  – jeho výška záleží od parametrov konkrétneho produktu 
  • výstupný poplatok – býva účtovaný len zriedkavo a len pri predčasnom ukončení investície.
  • poplatok za správu účtu u depozitára (od 0,1% do 0,5% ročne z objemu majetku), 
  • poplatok za nadvýkonnosť. Účtovaný býva z výnosu vo výške cca. 10% – 20% z nadvýnosu.
  • manažérsky – od 0% do 1,2% p.a. z objemu majetku
  • transakčný – od 0% do 0,3% z objemu nákupu

Na záver…

V dnešnej dobe existuje množstvo investičných nástrojov a každý investor má individuálne ciele a toleranciu k riziku. ETF fondy predstavujú jednoduchý a efektívny spôsob diverzifikácie portfólia a prispôsobenia sa meniacim sa trhom. Je dôležité, aby ste pochopili ich povahu, výhody a riziká a vybrali si tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a cieľom. Investovanie do ETF fondov môže byť zaujímavou alternatívou k tradičným investičným nástrojom, avšak je dôležité mať na pamäti ich náklady a vykonanie primeranej analýzy pred investovaním. 

Ak máte záujem o viac informácií alebo odborné poradenstvo, neváhajte nás kontaktovať. Poskytujeme osobné aj online konzultácie. Nastavíme Vám investičný plán šitý na mieru podľa Vašich potrieb a cieľov.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Hypotéky

Pomoc so zvýšenou splátkou úveru – zmeny od 1.6.2024

24.06.2024

Poistenie

Oplatí sa mi havarijné poistenie?

20.06.2024

Investovanie

Ako investovať do ETF fondov, dá sa investovať do ETF fondov aj cez banku?

02.06.2024

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

16.12.2022

Nezaradené

Ahoj svet!

05.06.2024