Osobné financie

Ktoré finančné produkty si otvoriť pri prvom zamestnaní

Ktoré finančné produkty si otvoriť po nástupe do prvého zamestnania?

Nastúpili ste do zamestnania? Viete, ktoré finančné produkty sú pre vás dôležité, a ktoré finančné produkty si otvoriť? Prvé zamestnanie so sebou prináša zmenu a to nielen novú prácu, prostredie a kolegov ale aj finančnú zmenu. S prvou prácou totiž dostávate aj prvú mzdu. V článku sa dočítate o tom, ktoré finančné produkty odporúčame otvoriť, keď po škole začínate prvýkrát pracovať.

V ktorej banke si založiť účet

Bežný účet je prvý finančný produkt, ktorý potrebujete, aby vám váš zamestnávateľ vedel poslať výplatu. Niektorí zamestnávatelia vyplácajú mzdy aj v hotovosti, avšak s tým sa spájajú zbytočné komplikácie pri budúcej žiadosti o hypotéku. Každá Banka má iné poplatky za vedenie účtu, vklady a výbery z účtu. Porovnanie poplatkov si môžete prečítať v článku od nášho kolegu. V článku sa dočítate aj o tom, čo treba splniť, aby ste mali vedenie účtu zdarma.

Pozn.: Na svojom bežnom účte by ste mali nechať našetrenú aspoň jednu mesačnú výplatu, ktorá vám na účte ostane ako záloha, pri mimoriadnych udalostiach a výdavkoch.

Ako si vytvoriť Finančnú rezervu

Keď už ste v práci prešli skúšobnou dobou, mali by ste začať uvažovať o tvorbe rezervy. Mnoho ľudí po našetrení nejakej sumy uvažuje o kúpe bytu alebo auta, pamätajte však na to, že tvorba rezervy je pre vás nevyhnutná, ak chcete byť pripravený na neočakávané situácie. Až jedna pätina rodín dnes nemá vytvorenú finančnú rezervu. Rezerva by mala byť zhruba 3-6 násobok vášho mesačného príjmu a ľahko dostupná, aby ste sa k nej vedeli v prípade potreby dostať. To kde si nasporiť finančnú rezervu Vám radi poradíme.

Ako šetriť na dôchodok

S pribúdajúcou zodpovednosťou v práci by ste nemali zabúdať aj na plánovanie vášho dôchodku. Pravdepodobnosť, že sa dôchodku dožijete je vysoká. Podľa dostupných dát sa viac ako 77% ľudí na Slovensku dožije veku 60 rokov a do doby kým naša generácia pôjde do dôchodku bude toto číslo ešte vyššie.

2. pilier

Do 2. piliera je veľmi jednoduché vstúpiť, stačí vám podpísať papier u sprostredkovateľa a vybrať fondy, do ktorých sa vaše peniaze budú investovať. Navyše, vás to nestojí nič, keďže peniaze, ktoré tam budete sporiť sú z hrubej mzdy, ktorú musí zamestnávateľ aj tak odvádzať. Váš čistý príjem to teda nezmení. Čím skôr do 2. piliera vstúpite, tým viac si našetríte kým prídete do dôchodku. Viac o 2. pilieri sa dočítate v našom článku o 2. pilieri.

3. pilier

Po nástupe do zamestnania sa opýtajte v práci, či vám zamestnávateľ prispieva na 3. pilier, koľko prispieva a koľko si musíte sporiť vy. 3. pilier zamestnávatelia často využívajú ako firemný benefit, kde vám zamestnávateľ môže prispievať určitú sumu. V 3. pilieri sa peniaze taktiež zhodnocujú. S výberom toho správneho typu fondu vám radi poradíme. Viac o 3. pilieri si prečítajtev našom článku o 3. pilieri.

Individuálne investovanie

Individuálne investovanie je dôležitým nástrojom na to, aby sa vaša životná úroveň na dôchodku udržala na takej úrovni ako počas produktívneho veku. Investovať začnite čím skôr, keďže pri investovaní a šetrení na dôchodok hrá hlavnú úlohu čas. S výberom toho správneho produktu vám radi poradíme.

Životné poistenie

Spolu s prvým príjmom odporúčame uzavrieť aj rizikové životné poistenie. Čím ste starší tým je uzavretie životného poistenia drahšie, preto je vhodné nastaviť si živ. poistenie čím skôr. Kým od Vášho príjmu nie sú závislí iní členovia rodiny (manžel/ka, deti) a kým nemáte na krku hypotéku, tak si čo najskôr vykryte aspoň riziká, pri ktorých môže vzniknúť finančný problém. Najmä poistenie diagnostikovania kritických ochorení, poistenie prípadnej invalidity či dlhodobej PN-ky. Pri uvedených životných situáciách Vám totiž nezanedbateľne klesne príjem.

Prvé bývanie 

S novou prácou prichádza aj osamostatnenie a  potreba zabezpečiť si vlastné bývanie. Na to však potrebujete mať našetrených 10-20% z celkovej sumy, ktorú na bývanie potrebujete. Tu odporúčame sporiace účty, kde si môžete pravidelne odkladať časť sumy z vášho mesačného príjmu.

Financie sú oblasť, ktorou sa dnes musí vážne zaoberať každý. Všímam si, že ľudia si vysoko cenia kvalitu a profesionálny prístup. Preto sa v problematike financií neustále vzdelávam a odovzdávam kvalitné informácie nielen svojim klientom, ale aj svojmu tímu. Som presvedčený, že z dlhodobého hľadiska sa v tejto brandži udržia len tí najkvalitnejší, preto považujem profesionálny prístup ku každému klientovi za kľúčový.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Ako dlho musíte pracovať, aby Vám banka schválila hypotéku

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Poistenie

Potrebujem poistenie povodní, aj keď bývam ďaleko od vodného toku?

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 12.08.2020