Poistenie

Ako výhodne poistiť dieťa

Narodilo sa Vám dieťa a aj vy zvažujete, či má význam poistenie dieťaťa? A ak poistiť, tak na aké riziká? V najbližších riadkoch sa dočítate, ktoré riziká má význam poisťovať a koľko Vás to môže stáť.

Pri každom rizikovom poistení sa riadim tým, že poisťovať má význam len také riziká, pri ktorých Vám vznikne finančný problém. Poisťovňa totiž dokáže kompenzovať len finančné problémy vzniknuté poistnou udalosťou. Emocionálne, sociálne, psychické či iné dôsledky ťažkej životnej situácie za Vás poisťovňa nevyrieši a ani to od nej neočakávajte. Pokiaľ teda dôjde napríklad k bežným úrazom dieťaťa, alebo k úmrtiu dieťaťa, tak finančným rozpočtom rodiny to nezakolíše (odhliadnuc od pohrebných nákladov). Bežné úrazy sa vyliečia (u detí obzvlášť rýchlo) a v prípade úmrtia dieťaťa sa dokonca znížia mesačné výdaje rodiny.


Kedy vo Vašej rodine vznikne finančný problém?

Vašu rodinu finančne zaťaží, ak dôjde k diagnostikovaniu závažného ochorenia dieťaťa (napr. nádory, kóma, transplantácie, encefalitída … a pod.), ktoré vyžaduje drahú liečbu, dlhú (alebo viacnásobnú) hospitalizáciu, prípadne časté cestovanie za liečbou spojené s ubytovaním rodiča. Finančne nákladný je tiež trvalý následok úrazu, ktorý vyžaduje bezbariérovú úpravu bývania (napr. ochrnutie, strata zraku, sluchu, končatín … a pod.). Pokiaľ sa o svoje dieťa musíte sústavne starať, tak Vám to navyše zníži Vaše príjmy zo zamestnania a pomoc štátu býva nedostatočná.


Čo poistiť a koľko Vás to bude stáť?

Odporúčam deťom poistiť hlavne nasledovné riziká:
– závažné ochorenia
– hospitalizáciu
– trvalé následky úrazov
cena všetkých týchto pripoistení dohromady je cca. 5€ – 10€/mes. v závislosti od výšky poistných súm, na ktoré si tieto riziká chcete poistiť. Najlacnejšie je dopoistiť dieťa do Vašej už existujúcej zmluvy rizikového poistenia, kde bude Vaše dieťa ďalšou poistenou osobou. Vtedy sa na výsledné sumy uplatňujú ešte ďalšie zľavy už zahrnuté v pôvodnom poistení. Ak je to možné, tak sa vyhnite uzatvoreniu samostatnej poistnej zmluvy pre Vaše dieťa, pokiaľ už disponujete nejakým poistením pre dospelú osobu. Poistenie si tým zbytočne predražíte.


Poistenie dieťaťa – na čo si dávať pozor?

Poisťovne nikdy nepoisťujú riziká, s ktorými klienti už vstupujú do poistenia. Preto na vhodné rizikové poistenie myslite včas, nie až pri diagnostikovaní zdravotného problému. Poistiť je možné dieťa až keď dovŕšilo aspoň 6 týždňov a čakacia doba pri závažných chorobách býva 3-6 mesiacov. To znamená, že poisťovňa bude plniť až choroby diagnostikované najviac 6 mesiacov po začiatku poistenia. Opakovane upozorňujem, aby ste si nezamieňali poistenie so sporením. Pokiaľ dieťaťu chcete sporiť, tak to robte mimo poisťovne v inštitúciách a produktoch na to určených. Viac na tému sporenia pre dieťa sa dočítate v článku Sporenie pre deti – Ako a kedy začať.

O tom ako nastaviť zmluvu rizikového životného poistenia pre celú rodinu sa dočítate v našom ďalšom článku od kolegu Ivana Janiša.

So svetom finančných riešení pre klientov som spätý už od roku 2009. Ponúkať nadštandardnú službu pre klienta vnímam ako poslanie a poskytnúť ju každý deň o niečo kvalitnejšie vnímam ako svoju povinnosť, aj keď má byť poskytnutá nezištne.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Poistenie

Postačí pri ceste do zahraničia len európsky preukaz zdravotného poistenia?

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 26.05.2017