Hypotéky

Ako a kedy strhávajú banky prvú splátku hypotéky

Prvá splátka hypotéky

Pri finalizácii celého procesu žiadosti o hypotéku dostávam často od klientov nasledovné otázky: Kedy nám odíde prvá splátka hypotéky? Prečo mi prvá splátka ešte neodišla? Prečo mi odišla prvá splátka hypotéky v inej výške ako sa dohodlo? Klientom často pripomínam, že v čase prvej splátky by mali mať na účte pripravenú dostatočnú sumu peňazí na jej úhradu. V opačnom prípade nedôjde k jej úhrade, čo znamená nepríjemný zápis do úverového registra. Klientov teda pomerne často sprevádza nepokoj a obavy, ak sa s prvou splátkou udeje niečo neočakávané, na čo neboli pripravení. V tomto článku sa dozviete, ako a kedy banky strhávajú prvú splátku hypoték.

Banky majú rozdielne pravidlá pri sťahovaní prvej splátky po načerpaní úveru. Ak sa napríklad úver načerpá 10. dňa v mesiaci a klient ma nastavenú splátku k 15. dňu v mesiaci, tak si postupne zodpovieme otázku: Kedy a v akej výške odíde prvá splátka z účtu?

ČSOB:

Prvá splátka sa sťahuje z účtu nasledujúci mesiac po načerpaní úveru, ale nie v plnej výške, ale len vo výške úroku.

VÚB:

Spravidla banka posiela splátkový kalendár, kde vám vypočíta iba úrok a po zápise záložného práva na katastri banka zasiela nový splátkový kalendár, kde už vám rozpíše úrok aj istinu. Prvá splátka teda spravidla je iba úrok a je sťahovaná až nasledujúci mesiac po čerpaní. V prípade rýchleho zápisu záložného práva vám môže banka aj v prvom mesiaci po čerpaní zaslať nový splátkový kalendár už s riadnou splátkou a splátka sa stihne stiahnuť v plnej výške.

Tatra banka:

Splátku úveru vám banka stiahne v závislosti od dátumu splátky v mesiaci. V prípade, že nastane čerpanie úveru ešte pred dňom splátky v danom mesiaci, banka si stiahne splátku v plnej výške. Ale časť úroku vám je alikvotne vypočítaná za počet dní od čerpania po deň splátky a zvyšná časť splátky, ktorá by mala byť pripísaná na úrok je prvý mesiac zaslaná na časť istiny.

SLSP:

Splátku vám banka stiahne až nasledujúci mesiac po čerpaní v plnej výške podľa splátkového kalendára uvedeného v úverovej zmluve. V prípade, že sa úver načerpá v nasledujúci mesiac po podpise úveru, prvá splátka sa stiahne v daný mesiac. Čerpanie v danom mesiaci, ale musí nastať pred dňom splátky.

UniCredit:

Banka vám stiahne ako prvú splátku úveru v nasledujúci mesiac po čerpaní úveru a to iba časť úroku.

Prima banka:

Splátka úveru sa sťahuje závislosti od dátumu splátky v mesiaci. Ak čerpanie nastane minimálne 3 dni pred dohodnutým dňom splátky v tom istom mesiaci, banka si stiahne splátku v plnej výške, ale časť úroku je alikvotne vypočítaná za počet dní od čerpania po deň splátky. Zvyšná časť splátky, ktorá by mala byť pripísaná na úrok je prvý mesiac zaslaná na časť istiny. Zvyšná nezaplatená časť úroku za prvý mesiac vám banka rozpočíta a pripočíta k mesačnej splátke po zvyšnú dobu fixácie.

mBank:

Splátku úveru vám banka stiahne v závislosti od dátumu splátky v mesiaci. Ak čerpanie nastane pred dňom splátky v tom istom mesiaci, banka si stiahne splátku v plnej výške. Ale časť úroku je alikvotne vypočítaná za počet dní od čerpania po deň splátky a zvyšná časť splátky, ktorá by mala byť pripísaná na úrok je prvý mesiac zaslaná na časť istiny.

OTP:

Prvú splátku vám banka stiahne z účtu nasledujúci mesiac po načerpaní úveru, ale nie v plnej výške, len vo výške úroku.

Treba ale dodať, že v prípade úveru na výstavbu nehnuteľnosti takzvaným tranžovým čerpaním, banky majú úplne iné pravidlá sťahovania splátok úveru.

Na záver:

Ak kupujete nehnuteľnosť cez developerský projekt prečítajte si o celom procese kúpy v článku nášho kolegu. O všetkom čo potrebujete vedieť vás informuje váš sprostredkovateľ. O výhodách hypotéky sprostredkovanej cez finančného poradcu sa dočítate v mojom článku Hypotéka vyriešená pomocou sprostredkovateľa. V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte konktaktovať.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Obmedzuje vás spotrebný úver pri získaní úveru na bývanie? Existuje riešenie.

Andrej Karpat

Andrej Karpat 19.08.2017