Hypotéky

Hypotéka vyriešená pomocou sprostredkovateľa

Klienti sa ma často pýtajú, či je potrebný sprostredkovateľ ako pomocná ruka pri vybavovaní hypotéky. Hypotéka vyriešená pomocou sprostredkovateľa má niekoľko výhod. Výnimočne nebudú nasledujúce riadky o odbornosti, ale o tom aká je výhoda mať hypotéku vyriešenú pomocou sprostredkovateľa.

Často získavam odporúčania aj na klientov, ktorí zažili sklamanie a zlé skúsenosti s inými sprostredkovateľmi, ktorí im pomáhali pri vybavovaní ich hypoték. Preto často považujem za svoju úlohu zmeniť pohľad ľudí na úlohu finančného sprostredkovateľa a ukázať im, že vďaka odbornosti a dlhoročným skúsenostiam existujú aj výnimky, ktorým záleží na maximálnej spokojnosti klienta a to po odbornej aj ľudskej stránke.

Hypotéka vybavená bez sprostredkovateľa

Väčšina ľudí si vybavuje hypotéku len raz za život a preto nevedia, čo všetko ich v tomto procese čaká. Klienti zvyčajne nemajú prehľad o tom, čo vybavovanie hypotéky obnáša a aké konkrétne kroky je potrebné absolvovať či aké dokumenty zháňať. Častokrát nevedia posúdiť či daná banka je pre ich účel (kúpa, výstavba, rekonštrukcia, refinancovanie, konsolidácia atď.) najvýhodnejšia a aké výhody či komplikácie ich v danej banke čakajú. Ľudia zvyknú prvoplánovo vybavovať úver v banke, v ktorej majú otvorený účet, ale nevedia o tom, že tá ich banka nemusí byť tou najlepšou voľbou pre nich. V tomto bode buď začnú hľadať odpovede na internete, kde sa často dozvedia aj protichodné informácie. Alebo sa opýtajú okolia, či nepoznajú sprostredkovateľa, ktorý by im s tým vedel pomôcť.

Na začiatku spolupráce so sprostredkovateľom sa klienti najčastejšie pýtajú:

Čo ma to bude stáť, keď mi úver vybaví sprostredkovateľ?

Odpoveď znie – NIČ. Stojí Vás to iba Váš čas a energia na vybavenie všetkých potrebných dokladov potrebných pre banku.  Sprostredkovateľovi vypláca banka odmenu na základe dohody o spolupráci medzi bankou a spoločnosťou pre ktorú pracuje sprostredkovateľ.

Dobrý sprostredkovateľ by mal mať široký prehľad o jednotlivých bankách, o ich výhodách a nevýhodách a zároveň by mal vedieť odpovedať na otázky klienta. Kvalitný sprostredkovateľ nepreferuje tú banku, kde dostane vyššiu províziu ale tú, ktorá klientovi vyhovuje viac. Spozornite preto ak Vám sprostredkovateľ ponúka riešenie len v jednej banke, bez analýzy ostatných bánk. Základným princípom dobrého sprostredkovateľa by malo byť vypočuť si potreby a požiadavky klienta a nastaviť správne riešenie, taktiež mať v zálohe aj ďalšie alternatívy. Úlohou sprostredkovateľa je doslova previesť klienta celou úverovou cestou a odbremeniť ho v čo najväčšom rozsahu. Nastaviť cestu tak, aby proces vybavovania hypotéky klienta zaťažil čo najmenej.

Čím je prínosom finančný sprostredkovateľ?

  • Má prehľad o ponuke všetkých bánk
  • Vyberie tú najlepšiu možnosť a odôvodni ju
  • Nemá iba jedno riešenie, ale má alternatívne riešenia v zálohe
  • Reaguje promptne a rýchlo vybavuje veci, pretože často je v hre záloha, ktorú klient poskytol za kupovanú nehnuteľnosť
  • Pozná všetky kroky, ktoré klienta čakajú a vie, ktoré doklady klient potrebuje doručiť do banky
  • Odbremení klienta od opakovaných návštev banky, za účelom doplnenia dokumentov
  • Komunikuje priamo s predávajúcimi (resp. realitkou) o tom aké dokumenty treba doručiť z ich strany
  • Vysvetlí celý postup vybavenia hypotéky od podania žiadosti až po podpis úveru
  • Ponúkne servis aj v nasledujúcich rokoch a úpravu úroku pri zmene podmienok na trhu
  • Je k dispozícií v prípade akejkoľvek požiadavky
  • Vie poskytnúť široký výber doplňujúcich produktov poisťovní, ktoré potrebujete v procese úveru spísať (poistenie nehnuteľnosti, či poistenie úveru)
  • Vie skontrolovať kúpnu zmluvu a ďalšie doklady, aby sa klient vyhol komplikáciám pri čerpaní úveru, prípadne na katastri
  • Pomôže s katastrom či znalcom, ktorý vyhotoví znalecký posudok.
  • Je časovo flexibilný a vie v prípade potreby pricestovať za klientom
  • Pomôže klientom zorientovať sa v hypotekárnych pojmoch a naučí klientov porozumieť tomu, ako ich hypotéka funguje, kedy sa oplatí dávať mimoriadne splátky a akými krokmi dokážu ušetriť na poplatkoch, či úrokoch
  • vysvetlí možnosti vziať si hypotéku majiteľovi s.r.o. a živnostníkovi

Vybavenie hypotéky je často len začiatkom vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Na hypotekárnom trhu sa často menia úrokové sadzby či akcie bánk a v životoch klientov sa často mení ich situácia. Ak klient vie, že mu finančný sprostredkovateľ pomôže pri akejkoľvek zmene podmienok alebo zmene jeho situácie, výhra je na oboch stranách.

Sprostredkovateľ, ktorý už vyriešil nejeden ťažký úverový prípad, vie byť veľkým prínosom pre klienta a vie ho nasmerovať správnym smerom aj pri zložitých situáciách.

Kvalitnú, dlhodobú a poctivú prácu, dnes klienti veľmi oceňujú. Najlepšia reklama pre sprostredkovateľa je spokojnosť klientov, ktorí v kruhu priateľov pri téme úverov spomenú jeho meno.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Osobné financie

Ako si vybrať finančného poradcu

Štefan Mačák

Štefan Mačák 16.08.2021

Hypotéky

Hypotéka na kúpu či výstavbu domu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 01.07.2021

Osobné financie

Ktoré finančné produkty si otvoriť pri prvom zamestnaní

Štefan Mačák

Štefan Mačák 25.05.2021