Hypotéky

Odklad splátky úveru v dôsledku koronavírusu

Po vypuknutí pandémie a obmedzení bežného fungovania v živote nastala neistota a obavy z budúcnosti obyvateľov SR. V rámci ekonomických opatrení vláda schválila odklad splátky úveru v dôsledku koronavírusu. Tým chcela pomôcť ľudom v prípade straty zamestnania, alebo zníženia príjmu v rodine. Mnoho ľudí využilo tzv. „lex corona“ a odložili si svoje splátky úverov. Aké sú však reálne dôsledky takého rozhodnutia s odstupom času?

Odklad splátky úveru v dôsledku koronavírusu využili aj tí, ktorí nemuseli

Pomoc od štátu vo forme odkladu splátok vo viacerých prípadoch využili ľudia, ktorých situácia sa zásadne nezhoršila. Niektorí využili možnosť odkladu splátok len preto, lebo mali takú možnosť od štátu. Naopak ľudia, ktorých sa to týkalo a koronakríza zasiahla ich príjmy, poctivo platili úver naďalej aj keď na úkor skromnejšieho života.

Aký je pohľad bánk na odloženie splátok hypoték?

Národná banka Slovenska (NBS) vyhlásila, že odklad splátok úverov nebude mať negatívny vplyv na hodnotenie klientov, ktorí toto odloženie splátok využijú.

Reakcie bánk boli spočiatku rôzne. Niektoré tvrdili, že klientom, ktorí využijú  odklad splátok, neposkytnú nový či refinančný úver najbližších 6 až 12 mesiacov.

Dnes banky postupne začínajú meniť postoj a tvrdia, že bude postačovať aspoň jedna kompletná splátka po ukončení odkladu a klientovi poskytnú ďalší úver. Reálnu skúsenosť budeme mať už čoskoro.

Ak sa stane, že klientovi banka zamietne úver, kvôli tomu, že si počas pandémie odložil splátky úverov, tak klient má právo podať sťažnosť na NBS. Na druhej strane, banky môžu žiadosť o úver zamietnuť z interných dôvodov. K reálnemu dôvodu zamietnutia sa nemusíte nikdy dopátrať (aj keby ste mali podozrenie, že tak banka urobila z dôvodu odkladu splátok hypotéky podľa „lex corona“).

Oplatí sa predčasné zrušenie odkladu splátok?

Ak už máte odložené splátky hypotéky a príjmová situácia sa Vám zlepšila, tak možno uvažujete nad tým, či sa oplatí zrušenie odkladu splátok. Netreba pri tom zabúdať na fakt, že odklad splátok viete využiť iba raz. Pokiaľ pracujete v rizikovom odvetví, ktorého sa koronakríza dotkla výrazne, tak odporúčam využiť celých 9 mesiacov odkladu splátok. Dôvod je jednoduchý – možná druhá vlna pandémie. Ak však v tomto období chcete úver refinancovať, alebo žiadať o ďalší úverový produkt, tak zrušenie odkladu splátok urobte čo najskôr. Banka Vašej žiadosti vyhovie, len ak momentálne nemáte odloženie splátok hypotéky a zaplatili ste po zrušení odkladu aspoň jednu celú splátku hypotéky.

Vypočítavosť sa nevyplácala

Odložiť splátky len tak z vypočítavosti nemalo žiadny zmysel.  Klientovi sa buď zbytočne natiahne doba splácania úveru, alebo sa mierne zvýši mesačná splátka úveru. V konečnom dôsledku to znamená, že klient celé obdobie odloženia splátok preplatí banke na úrokoch.

Návrat do splácania úveru

Klienti si ľahko zvykajú na život bez splátok úveru, ale na druhej strane to pre klientov môže byť zradné. Odkladom splátok sa stratí návyk mesačného výdavku. Je potom potrebné aby ste sa postupne pripravili na blížiaci sa termín ukončenia odkladu splátky. Pri prípadnej omeškanej splátke dôjde k negatívnym záznamom v úverovom registri. Pri prípadnom refinancovaní úveru, alebo pri žiadosti o ďalší úverový produkt sa tak zablokujete na niekoľko mesiacov, či rokov.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Odklad splátok úveru z dôvodu pandémie COVID-19

Andrej Karpat

Andrej Karpat 13.04.2020

Hypotéky

Hypotéka – zahraničný príjem

Andrej Karpat

Andrej Karpat 14.01.2018