Hypotéky

Hypotéka – zahraničný príjem

Hypotéka a zahraničný príjem

V poslednom čase čoraz viac Slovákov pracujúcich v zahraničí uvažuje o kúpe nehnuteľnosti, aby po návrate domov mali zabezpečené bývanie. Počas doby, kým sa vrátia domov, prenajmú nehnuteľnosť a podnájomník im spláca úver a náklady na byt. Prípadne sa im o nehnuteľnosť zatiaľ stará rodinný známy. Hypotéka a zahraničný príjem je častým predmetom diskusie so Slovákmi žijúcimi v zahraničí.

Možnosti získania hypotekárneho úveru pre Slováka pracujúceho v zahraničí

Príjem

Väčšina bánk akceptuje príjem iba v eurách, okrem štyroch bánk, ktoré akceptujú príjem aj v inej mene. Tieto banky sa však môžu líšiť v tom aké percento financovania nehnuteľnosti takému klientovi poskytnú. Ďalšia z bánk štandardne akceptuje príjem len v mene euro, ale v prípade ručiteľa s príjmom na SR vedia akceptovať aj príjem v inej mene.

Potvrdenie o príjme

Bez potvrdenia o príjme na tlačive banky sa pri žiadosti o úver nepohnete. Potvrdenie obsahuje informáciu o výške príjmu, údaje o zamestnávateľovi, o žiadateľovi o úver a obsahuje tiež kontakt na osobu, ktorú vie banka kontaktovať  v prípade overenia príjmu.

Overenie príjmu

Banky sú opatrnejšie pri príjme zo zahraničia, preto pri overovaní príjmu niekedy telefonicky alebo mailovo kontaktujú zamestnávateľa a ten im musí potvrdiť, že žiadateľ o úver je u nich zamestnaný. Nerobia to však všetky banky. Niektoré kontaktujú zamestnávateľa len pri náhodne vybranom klientovi. Jedna banka nekontaktuje zamestnávateľa vôbec, ale požaduje aby klient pracoval u daného zamestnávateľa minimálne 12 mesiacov nepretržite.

Dĺžka pracovného pomeru

Banky zväčša vedia poskytnúť úver len klientom, ktorí pracujú u jedného zamestnávateľa viac ako 12 mesiacov. Vo výnimočných prípadoch vedia niektoré banky akceptovať aj kratšiu dobu zamestnania (napr. 4 – 6 mesiacov, ale súhrnný príjem sa priemeruje za obdobie 6 mesiacov).

Výpisy z účtu

Banky si okrem potvrdenia o príjme žiadajú aj výpisy z účtu, kam potvrdený príjem prichádza. Obyčajne za 2 až 12 mesiacov, záleží od banky, v ktorej sa úver vybavuje.

Výplatné pásky

Pri podaní žiadosti do banky,  kde je podmienkou minimálna doba v jednom zamestnaní 12 mesiacov, je potrebné aby ste doložili aj výplatné pásky za posledné dva mesiace.

Pracovná zmluva

Banky k žiadosti o úver požadujú kópiu pracovnej zmluvy, ideálne keď máte zmluvu uzavretú na dobu neurčitú. Zmluva by mala byť v nemeckom, anglickom, alebo českom jazyku. Pracovné zmluvy v inom jazyku by ste mali dať úradne preložiť do slovenčiny, alebo do jedného zo spomínaných jazykov.

Výška financovania

Ako som vyššie uviedol, banky bývajú opatrnejšie pri príjme zo zahraničia a preto ponúkajú maximálne 80%-né financovanie nehnuteľnosti. Vyššie percento financovania banky povoľujú iba na výnimku. Banky vedia schváliť aj 90%-né financovanie, záleží ale od lokality nehnuteľnosti a vyhodnotenia bonity klienta. Po zmenách a sprísňovaní podmienok v bankách je to už skôr výnimkou ako pravidlom.

Zaujímavosť

Pri podaní žiadosti v niektorých bankách stačí , keď klient naskenuje potrebné doklady zo zahraničia, banka mu následne úver schváli a originály dokladov prinesie až k podpisu úveru. Výhodou tejto možnosti je časová úspora pri posielaní potvrdení zo zahraničia.

Netreba zabúdať na to, že schválenie takého úveru býva časovo náročnejšie a musíte si pripraviť väčší časový priestor a byť trpezlivejší. Napriek vynaloženej snahe sa môže z rôznych dôvodov stať, že banka úver nakoniec neschváli. V prípade vyhliadnutej nehnuteľnosti pamätajte, že potrebujete zmluvne dohodnúť s realitnou kanceláriou vrátenie zaplatenej zálohy v prípade zamietnutia úveru.

Predschválenie úveru

Existuje možnosť, nechať si v banke najprv overiť výšku a existenciu príjmu. Je možné získať aj tzv. „hypotekárny certifikát“, po jeho schválení je potrebné do 3 mesiacov doložiť kupovanú nehnuteľnosť.

Podpis úveru na splnomocnenie

Vzhľadom k tomu, že klienti zvyknú byť kvôli pracovným povinnostiam dlhodobo mimo SR, tak sa zaujímajú o možnosť podpisovať úver na základe splnomocnenia. Banky takýto postup umožňujú, avšak splnomocnenie musite overiť na tlačive danej banky. Následne úver podpíše poverená osoba.

Živnosť v zahraničí

Čoraz častejšie pracujú Slováci v zahraničí ako SZČO. Iba jediná banka vie akceptovať živnosť zo zahraničia presnejšie len z Čiech.

V poslednej dobe sa mi podarilo pomôcť vybaviť úver pre Slovákov, ktorí pracujú v Nemecku, Švajčiarsku, Anglicku, Česku, Dánsku, či v Austrálii, Španielsku, Rakúsku.

V prípade záujmu alebo bližších informácií o problematike úverov pre klientov so zahraničným príjmom ma neváhajte kontaktovať. Hypotéka a zahraničný príjem je komplexná téma, pokiaľ sa chcete dozvedieť viac rád vam odpoviem na všetky otázky.

Zdroj: vlastné spracovanie

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých sa od nového roku mení!

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 16.11.2017

Hypotéky

Bezúčelový úver – Americká hypotéka

Andrej Karpat

Andrej Karpat 23.08.2017