Hypotéky

Vyplatenie úveru po odklade splátok

Častokrát sa ma klienti pýtajú na vyplatenie úveru po odklade splátok. Mali ste odklad splátok a vyplácate celý svoj úver, alebo ho refinancujete do inej banky? Ak požiadate o vyčíslenie svojho úveru po tom ako ste odložili splátky hypotéky, môžete ostať nemilo prekvapený výškou uvedeného zostatku. Prečo tomu tak je?

Veľa ľudí rozmýšľa v posledných mesiacoch nad refinancovaním úveru. Neuvedomujú si ale jednu vec a tou je započítanie nezaplatených úrokov počas doby odkladu do sumy celkového vyčíslenia zostatku úveru. To môže spôsobiť komplikácie pri refinancovaní hypotéky. 

Uvediem modelový príklad: 

Klient má hypotéku vo výške 100.000€ a z jeho splátky odchádza na úrok 70€ mesačne. Ak si odložil splátky na 9 mesiacov, tak počas tohto obdobia navýšil svoj dlh voči banke o 630€. Ak klient požiada o vyčíslenie hypotéky (napríklad kvôli refinancovaniu), tak k 1%-ej pokute za predčasné ukončenie hypotéky, banka ešte pripočíta spomínaných 630€. 

Často sa stáva, že v banke klientov neupozornia na niektoré fakty. Napr., že okrem pokuty za to, že predčasne splatili úver budú musieť zaplatiť aj dlžnú čiastku nezaplatených úrokov. To môže spôsobiť nemilé prekvapenie a prípadné komplikácie a nezrovnalosti v očakávanom zostatku hypotéky najmä pri refinancovaní úveru do konkurenčnej banky. Nezabúdajte, že dobre zvážit refinancovanie úverov a vždy sa poraďte s odborníkom, aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám. V aktuálnej dobe, v ktorej ste často bombardovaní z viacerých strán s ponukou refinancovania úverov je potrebné túto tému riešiť citlivo, odborne a individuálne, pretože každý jeden úver má iný príbeh.

Financiám sa venujem už 10 rokov. Hlavnou časťou, ktorej sa venujem su úvery, ktoré sú veľmi rozsiahlou no zároveň zaujímavou oblasťou. Vďaka vysokej odbornosti a veľkému počtu úspešne vyriešených úverov, viem splniť sen klientov o vlastnom bývaní, či pomôcť nájsť správne riešenie pri rekonštrukcii alebo výstavbe domu. Veľmi dôležitým faktorom v tejto oblasti sú informácie a kvalitná odbornosť. Nesnažím sa ľuďom len sprostredkovať úver, ale naučiť ich základné informácie, ktoré vedia využiť aj do budúcna. Venujem sa písaniu odborných článkov v tejto oblasti, prednášam  spomínanú tému vrámci vzdelávania a pomáham ako konzultant študentom VŠ pri vyhodnocovaní ich prác a zároveň píšem oponentúry na bakalárske či diplomové práce.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Hypotéky

Predčasné splatenie úveru

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Refinancovanie úveru po „Covid“ odklade splátok

Andrej Karpat

Andrej Karpat 06.09.2021