Dôchodok

Šetrenie na dôchodok: Zásady úspešného dôchodkového sporenia

Plánovanie dôchodku je jednou z najdôležitejších finančných otázok, ktoré by si každý mal zodpovedať už v mladosti. Ak chcete prežiť dôstojnú a pohodlnú starobu bez obáv o financie, musíte už teraz začať myslieť na budúcnosť. Existuje niekoľko efektívnych spôsobov, ako si zabezpečiť dôchodok a to dôchodkové piliere a investovanie. Nepodceňujte šetrenie na dôchodok. Už dnes sú dôchodky nízke, o niekoľko desiatok rokov, nemusia byť však ani také aké sú dnes.

Dôchodkový systém na Slovensku: 2. a 3. pilier

Slovenský dôchodkový systém pozostáva z troch pilierov:

  1. Prvý pilier je priebežný dôchodkový systém, ktorý financujú aktívni pracovníci svojimi príspevkami do sociálneho poistenia. Tento systém je však závislý od demografického vývoja a rastúcej populácie dôchodcov, čo znamená, že samotný prvý pilier nemusí v budúcnosti zabezpečiť dostatočný príjem pre všetkých dôchodcov.
  2. Druhý pilier je kapitalizačný pilier, v rámci ktorého si zamestnanci odkladajú časť svojich odvodov do dôchodkových fondov spravovaných dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS). Práve druhý pilier ponúka možnosť dlhodobého zhodnotenia vašich príspevkov. Ide o povinný pilier pre všetkých nových zamestnancov, no starší zamestnanci sa môžu doň prihlásiť dobrovoľne. V roku 2023 a 2024 prešiel druhý pilier zmenami. Nevýhodou druhého piliera sú práve časté zásahy vládou.
  3. Tretí pilier je dobrovoľný pilier, ktorý umožňuje ľuďom sporiť si na dôchodok individuálne, nad rámec prvého a druhého piliera. Tento pilier často využívajú ľudia, ktorí chcú zvýšiť svoj dôchodkový príjem a chcú investovať časť svojich príjmov nad rámec povinných odvodov. Príspevky do tretieho piliera môžu byť zhodnocované v závislosti od výkonnosti fondov, do ktorých sú investované.

Druhý pilier

Druhý pilier je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si zabezpečiť dodatočný príjem na dôchodku. Zamestnanci, ktorí sú súčasťou tohto systému, odvádzajú časť svojich príjmov do vybraného dôchodkového fondu. Tieto fondy spravujú profesionálni správci a ich cieľom je dosiahnuť čo najvyššie zhodnotenie investovaných prostriedkov.

Veľkou výhodou druhého piliera je to, že príspevky do neho neznamenajú žiadne dodatočné finančné zaťaženie pre zamestnanca – príspevky pochádzajú z jeho povinných odvodov. Taktiež poskytuje možnosť dedenia zostatku na účte v prípade úmrtia sporiteľa pred dosiahnutím dôchodkového veku.

Tretí pilier

Tretí pilier je ďalšou možnosťou pre tých, ktorí si chcú zabezpečiť vyšší dôchodkový príjem. Na rozdiel od druhého piliera, príspevky do tretieho piliera sú dobrovoľné a môžu byť prispôsobené aktuálnym finančným možnostiam jednotlivca.

Jednou z výhod tretieho piliera je možnosť získať daňové úľavy na príspevky, ktoré doň vkladáte. Mnohí zamestnávatelia tiež ponúkajú príspevky do tretieho piliera ako súčasť zamestnaneckých benefitov, čím motivujú svojich zamestnancov k dlhodobému sporeniu. V prípade, že váš zamestnávateľ ponúka tento benefit, odporúčame klientom, aby ho využili.

Investície do ETF fondov ako šetrenie na dôchodok

Okrem tradičných pilierov dôchodkového zabezpečenia je investovanie do ETF fondov ďalšou efektívnou stratégiou. ETF (Exchange Traded Funds) sú fondy obchodované na burze, ktoré sledujú vývoj určitého indexu alebo koša aktív, ako sú akcie, dlhopisy alebo komodity.

Investovanie do ETF fondov ponúka niekoľko výhod:

  1. Diverzifikácia rizika – ETF fondy investujú do širokého spektra aktív, čím minimalizujú riziko strát spôsobených poklesom hodnoty jednotlivých akcií alebo dlhopisov.
  2. Nízke náklady – Poplatky majú ETF fondy zvyčajne nižšie v porovnaní s tradičnými podielovými fondmi, čo znamená, že viac vašich peňazí zostáva investovaných a môže generovať výnosy.
  3. Likvidita – ETF fondy sú obchodované na burze, čo znamená, že ich môžete kedykoľvek kúpiť alebo predať počas obchodných hodín. To poskytuje investorom flexibilitu v riadení svojho portfólia.
  4. Oslobodenie od dane zo zisku – na Slovensku platí, že ak držíte investíciu v ETF fonde dlhšie ako jeden rok, zisk z tejto investície je oslobodený od dane z príjmov fyzických osôb.

Aké sumy môžem očakávať po 30 rokoch?

Pre lepšiu predstavu si môžeme predstaviť, ako by sa vaše úspory mohli zhodnotiť, ak by ste pravidelne investovali do dôchodkového sporenia alebo ETF fondov. V nasledujúcej tabuľke uvidíte, akú sumu by ste mohli získať po 30 rokoch pravidelného investovania s predpokladaným zhodnotením 8 % ročne.

Mesačná investíciaZostatok po 30 rokoch (8 % p.a.)
50 €70 000 €
100 €141 000 €
200 €283 000 €
500 €708 000 €
1 000 €1 417 000 €

Ako môžete vidieť z tabuľky, pravidelné šetrenie na dôchodok aj menších súm môže priniesť značné zhodnotenie v dlhodobom horizonte. Ak by ste si napríklad odkladali mesačne 100 € do dôchodkového sporenia alebo ETF fondov, o 30 rokov by ste mohli mať k dispozícii približne 141 000 €.

Ako začať?

Ak ste sa rozhodli pre šetrenie na dôchodok, najlepším krokom je konzultácia s finančným poradcom (sprostredkovateľom). Ten vám môže pomôcť zvoliť správne fondy a nastaviť stratégiu, ktorá bude najlepšie vyhovovať vašim cieľom a finančným možnostiam.

Ak sa rozhodujete, či a koľko investovať do ETF fondov, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

  • Váš vek – Čím skôr začnete, tým viac času majú vaše investície na zhodnotenie.
  • Vaša finančná situácia – Zvážte, koľko si môžete dovoliť pravidelne investovať bez toho, aby ste ohrozili svoje súčasné životné náklady.
  • Vaša tolerancia k riziku – ETF fondy môžu byť rizikovejšie ako konzervatívne dôchodkové fondy, preto je dôležité vyhodnotiť, aké riziko ste ochotní podstúpiť.

Záver

Úspešné dôchodkové sporenie je kľúčom k zabezpečeniu pohodlnej staroby. Využitie druhého a tretieho piliera v kombinácii s investíciami do ETF fondov ponúka efektívnu stratégiu na dosiahnutie finančnej stability v dôchodkovom veku. Dôležité je začať čo najskôr, pravidelne investovať a nechať čas pracovať vo váš prospech. S dobrým plánovaním a správnymi nástrojmi môžete zabezpečiť, že vaša staroba bude finančne zabezpečená a pohodlná.

Digitálnemu marketingu sa venujem niečo cez 2 roky a za ten čas som nabrala skúsenosti vo viacerých oblastiach, z ktorých pozostáva. Mojim cieľom je tvoriť kvalitný obsah a relevantné reklamy, ktoré prinášajú konečnému klientovi hodnotné informácie, ktoré vedia využiť vo svoj prospech. 

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Investovanie

Ako investovať do ETF fondov, dá sa investovať do ETF fondov aj cez banku?

Štefan Mačák

Štefan Mačák 02.06.2024

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Úrokové sadzby hypotéky porovnanie 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 03.09.2024

Hypotéky

Zmenil sa limit na hypotékach po úpravách životného minima?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 06.08.2024

Hypotéky

Pomoc so zvýšenou splátkou úveru – zmeny od 1.6.2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 24.06.2024

Poistenie

Oplatí sa mi havarijné poistenie?

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 20.06.2024

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Investovanie

Čo sú ETF fondy, ako fungujú a prečo sú ETF fondy populárne

Štefan Mačák

Štefan Mačák 02.06.2024