Osobné financie

Po nehode už len do autorizovaného servisu alebo „nezávislého“ servisu

V spleti januárových daňových (aj iných) povinností Vám možno unikla posledná novela zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Platí od 01.01.2022 a hovorí o tom, že vozidlo sa po nehode musí opraviť výhradne v autorizovanom servise. Čo to presne znamená? Čítajte nižšie.

Po nehode už len do autorizovaného alebo „nezávislého“ servisu

Ak Vaše vozidlo bude poškodené nehodou (stretom s iným vozidlom alebo po strete so zverou), tak musí byť opravované v autorizovanom alebo „nezávislom“ servise. Táto povinnosť sa týka všetkých vozidiel v kategórii M1 a N1 vyrobených od roku 2005. Presné znenie tejto novely nájdete tu: § 45, ods. 1, písm. d) bod 1 a bod 2, (https://www.zakonypreludi.sk/zz/2018-106#p45).

Pričom rozdiel medzi „autorizovaným“ a „nezávislým“ servisom je definovaný zákonom tak, že autorizovaný servis je zazmluvnený priamo s výrobcom Vášho modelu vozidla a nezávislý servis poskytuje autorizované opravy akémukoľvek modelu. Daný zákon definuje aj to aké povinnosti autorizovaný či nezávislý servis má, tak aby mohol poskytovať spomínané opravy.

Kedy nemusím ísť do autorizovaného servisu?

Dôležité je hlavne to, že takáto oprava v autorizovanom servise sa vyžaduje len po nehodách, ktoré mali vplyv na bezpečnostné prvky vozidla, konkrétne: zavesenie kolies, deformačné zóny, systémy airbagov, riadenie alebo brzdy. Následne (tak ako to bolo aj pred 01.01.2022) je povinnosťou držiteľa absolvovať po oprave aj STK na vlastné náklady a to v lehote 180 dní. Ak pri nehode nedošlo k vyššie uvedeným poškodeniam, tak nutnosť opravy v autorizovanom servise sa na Vás nevzťahuje.

Čo prinesie novela?

Zdá sa, že táto novela nebude veľmi obmedzujúca. Faktom totiž je, že väčšina vodičov opravuje svoje vozidlá už teraz v autorizovaných servisoch, najmä ak sú novšie, alebo sa na nich vzťahuje aj plnenie poisťovne. Isté obmedzenia však môžu pocítiť najmä majitelia starších áut, ak musia opravovať svoje vozidlá po nehode na vlastné náklady. Svojpomocná oprava, alebo oprava u známeho v neautorizovanom servise je totiž lacnejšia ako oprava v autorizovanom servise. Niektorí majitelia starších áut túto skutočnosť využívali aj pri opravách z PZP. Po tejto novele si už nenecháte vyplatiť plnenie z PZP vinníka na lacnejšiu opravu „u suseda“ v neautorizovanom servise.

A dôsledky? Ak si nedáte po vážnejšej nehode opraviť vozidlo v autorizovanom servise, tak Vám neurobia STK. Navyše Vám a aj „po domácky prevádzkovanému“ servisu hrozí pokuta a to až do maximálnej výšky 30.000€.

V prípade otázok ohľadom poistenia vozidla alebo neživotného poistenia ma neváhajte kontaktovať.

So svetom finančných riešení pre klientov som spätý už od roku 2009. Ponúkať nadštandardnú službu pre klienta vnímam ako poslanie a poskytnúť ju každý deň o niečo kvalitnejšie vnímam ako svoju povinnosť, aj keď má byť poskytnutá nezištne.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Nezabúdajme na poistenie aj do našich hôr

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 18.01.2024

Hypotéky

Štátny príspevok pre mladých: Zmeny v roku 2024

Andrej Karpat

Andrej Karpat 09.01.2024

Hypotéky

Štátna pomoc pri splácaní úveru na bývanie

Andrej Karpat

Andrej Karpat 04.01.2024

Hypotéky

Konsolidácia úverov bez overovania výšky príjmu

Andrej Karpat

Andrej Karpat 08.12.2023

Hypotéky

Financovanie výstavby domu ŠFRB alebo Hypotékou? 

Andrej Karpat

Andrej Karpat 31.10.2023

Hypotéky

Financovanie bývania Stavebnou sporiteľňou

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.08.2023

Hypotéky

Dopady zmeny štátneho príspevku pre mladých

Andrej Karpat

Andrej Karpat 17.07.2023

Hypotéky

Zvýšenie životného minima zníži klientom limit úverov

Andrej Karpat

Andrej Karpat 02.06.2023

Dôchodok

Zmeny v 2. pilieri platné od 1. mája 2023

08.05.2023

Hypotéky

Blíži sa výročie fixácie, oplatí sa mi refinancovať úver?

Andrej Karpat

Andrej Karpat 16.12.2022

Poistenie

Vytopil som suseda! Vytopil ma sused!

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 26.11.2021

Poistenie

Poistenie prenajímaného bytu

Stanislav Rusnák

Stanislav Rusnák 10.11.2021